Turn Panic Into Magic

28 mei / 26 juni 2020

De tentoonstelling Turn Panic Into Magic is ontstaan in het kader van de landelijke herdenking van het jaar 1572, dat wordt gezien als het geboortejaar van Nederland.

In die herdenking staan vier begrippen centraal: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid – begrippen die ook nu, sinds de strijd om Oekraïne, weer op scherp staan. Turn Panic Into Magic toont werk van kunstenaars Luba Drozd (UA), Erwin Thomasse (NL) en Atelier Roosje Klap (NL) waarin paniek bezworen wordt, we meegenomen worden naar de beklemmende situatie in het huidige Oekraïne, en we aangespoord worden om de vier vrijheden – vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijheid van angst en vrijheid van gebrek – letterlijk zelf (uit) te dragen.

Turn Panic Into Magic vindt zowel ondergronds, in de donkere, Middeleeuwse kelder van Dat Bolwerck, als bovengronds, in de lichte, open tentoonstellingsruimtes, plaats. In dit contrast, tussen licht en donker, maken we gedurende de tentoonstellingsperiode, samen met de gemeenschap van Zutphen, kimono’s waarop de 30 artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te lezen zijn. Door middel van deze samenwerking staan we samen actief stil bij wat het betekent om in oorlog of in vrede te leven.

De publieksopening vindt plaats op zaterdag 28 mei van 15.00 tot 17.00 uur.

–         15.30 uur openingswoord artistiek leider Marlise van der Jagt in de rode zaal.

–         In samenwerking met jongerencentrum Walhallab zullen we van start gaan met het maken van de kimono’s.

Met dank aan: Erfgoed Centrum Zutphen, Gemeente Zutphen, CelloWercken Zutphen, Walhallab, het Wijnhuisfonds en de vrijwilligers die ons gedurende de tentoonstelling zullen helpen met het maken van kimono’s.

Datum: 28 mei – 26 juni 2022

Tijd: Donderdag t/m zondag: 11:00 – 17:00

Locatie: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen

Taal: –

Prijs: Vrije toegang