Stedelijk Museum Zutphen

Gedrukt in Zutphen

Naar het gelijknamige themajaar van Erfgoedcentrum Zutphen, is een ode aan Zutphen boekenstad. te zien van 15 juni t/m 15 september 2024.

Zutphen kent een lange geschiedenis als het gaat om het gedrukte woord. Al in 1518 werd het eerste boek gedrukt in Zutphen. Sindsdien herbergde de stad diverse drukkerijen, uitgeverijen en boekbinderijen. Het, mede in Zutphen, gedrukte woord bracht ons uiteindelijk democratie, onderwijs voor iedereen en natuurlijk leesplezier.

Boeken zijn er al eeuwen ter lering en vermaak. Kennisoverdracht via boeken, brieven en pamfletten zorgde voor beter onderwijs, emancipatie van de samenleving en de verspreiding van nieuwe ideeën. Zutphen kent een lange geschiedenis als het gaat om het gedrukte woord. De stad herbergt al, vanaf het eerste boek dat in Zutphen gedrukt werd in 1518 (te zien in de tentoonstelling!) drukkerijen, uitgeverijen en boekbinderijen en papierproducenten in de naburige Veluwezoom. 

Beroemde kettingbibliotheek

De zestiende eeuw bracht via gedrukte boeken en pamfletten nieuw gedachtengoed over het humanisme, lutheranisme en de wetenschap onder een groot deel van de samenleving. De Librije in de Sint-Walburgiskerk werd in die tijd, in 1564 om precies te zijn, geopend om burgers en geestelijken via het boek te onderwijzen. Voor het eerst leent deze unieke en beroemde kettingbibliotheek enkele werken uit aan haar overbuurman, het Stedelijk Museum Zutphen. 

https://museazutphen.nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen

’s Gravenhof 4 7201 DN Zutphen