In onze nieuwe rubriek wordt steeds een bij KCZ aangesloten kunstenaar belicht. Deze keer is dat Kim van IJzendoorn, goudsmid. Winkel en werkplaats: Spiegelstraat 4 in Zutphen. E-mailadres: kimvanijzendoorn@gmail.com site: kimvanijzendoorn.nl
Toen Kim in Rotterdam naar de kunstacademie ging, had zij niet kunnen bevroeden dat zij goudsmid zou worden. Kim koos toentertijd voor de studierichting Illustratie. Tijdens haar tweede jaar kwam ze in aanraking met iemand die een cursus edelsmeden volgde en zo werd haar interesse gewekt voor dit mooie ambacht. Ze was zo enthousiast dat ze besloot de overstap naar de Vakschool in Schoonhoven te maken om het vak van edelsmid te leren. Door haar vooropleiding kon zij de versnelde opleiding volgen en aansluitend volgde zij een extra jaar, Design & Techniek. De opleiding werd afgesloten met een stage van een jaar. Van hieruit kwam zij terecht bij een sieradengalerie in Rotterdam waar zij gedurende negen jaar enkele dagen per week werkte. De andere dagen werkte zij in haar werkplaats thuis en bouwde een eigen collectie sieraden op, die opgenomen werd in de vaste collectie van een aantal galeries.
Vroeger lag het accent wat meer bij draagbaarheid en maakte ze werk in kleine series voor de verschillende galeries. Nu ze haar eigen atelier met winkel heeft, ligt de nadruk meer op unieke stukken die in overleg met de klant tot stand komen. Ook gebruikt ze vaker minder voor de hand liggende materialen, zoals IJsselsteentjes of piepkleine modelbouwfiguurtjes en zijn er meer grapjes in haar werk te vinden, zoals de Dromers, dames op wolkvormige parels te dragen als speldje. In de loop van de tijd verzamelde Kim veel prachtige parels en stenen en miniaturen die haar inspireren tot onverwachte vormen. Haar atelier is te bezoeken op donderdag, vrijdag en zaterdag, de andere dagen houdt zij vrij om in rust te kunnen ontwerpen en werken aan haar eigen werk, haar speeldagen noemt ze dat.
Het spelen van Kim betekent in stilte het materiaal op zich in laten werken, ermee “schetsen”, met respect volgen van hoe het materiaal zich gedraagt. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk voor haar als Fairmined licentiehouder; haar sieraden vervaardigt zij van goud en zilver waar de herkomst van terug te leiden is tot de mijn waar het materiaal gedolven is, met bescherming van mens en milieu. Een maal per jaar gaat zij op inkoopreis naar Duitsland, om daar de meest prachtige parels en edelstenen uit te zoeken, een snoepwinkel zo noemt ze zelf.
Haar liefde ligt echt bij het ambacht, het handwerk. Ze gebruikt alleen elektrische apparaten als het niet anders kan, zoals bij boren en polijsten. Met plezier giet en buigt zij haar zilveren of gouden verfijnde sieraden. Zij noemt het heel concreet werk, waarbij ze uiteindelijk gevoelsmatig een bevestiging krijgt wanneer het af is.
Kim werkt vaak aan meerdere dingen tegelijk, door de ogen van een ander ziet het er mogelijk chaotisch uit, maar voor haar werkt het inspirerend. Een lege werkbank is een leeg hoofd. Regelmatig belandt werk in de rommelbak, maar inspireert haar op een later moment toch weer. Eerder werkte zij met een collega in dezelfde ruimte en die vorm van feedback mist ze soms wel. Contact met gelijkgestemden is belangrijk voor haar, dat is een van de redenen dat ze in haar winkel sieraden van andere ontwerpers verkoopt, maar ook om te laten zien hoe uiteenlopend het werk van sieraadontwerpers kan zijn.
Kim heeft een eigen winkel in de Spiegelstraat en verkoopt haar werk via diverse galeries, zoals Cécile van Eeden in Eindhoven en Pluimage Sieraden in Groningen. Helaas sluiten steeds meer oudere galeries. Ze verkoopt ook via Instagram en de atelierroute. De winkel is op 3 vaste dagen open en verder op afspraak. Kim geeft er de voorkeur aan om de klant in levenden lijve te ontmoeten. Dat stelt haar in staat mensen te verrassen met een sieraad waar ze misschien in eerste instantie zelf niet aan dachten. Een sieraad moet je omzien en voelen, het moet iets toevoegen, dan vindt zij haar werk pas echt af.
Naast de passie voor sieraden is er een grote liefde voor paarden. Natural horsemanship, het natuurlijk houden van paarden en alles eromheen vindt zij leuk, rijden, grondwerk, zelfs hoefbekappen doet ze zelf. Ook houdt zij van het geven van miniworkshops aan kinderen, zoals tijdens Open Monumentendag waarbij zij steeds aansluit bij het thema, dit jaar was dat: Gedrukt in Zutphen. Die vinden plaats in haar winkel en soms helpen haar eigen kinderen bij zo’n gelegenheid mee.